Scholing: Diabeteszorg en ramadan in de praktijk 

Deze trainings is bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten.


Volgend jaar start de Ramadan op 11 maart 2024. Zowel voor diabetespatiënten als hun zorgverleners is de vastenmaand een uitdaging. Religieuze, sociale en hun persoonlijke factoren spelen een rol bij het besluit om wel of niet te vasten.

 

Ramadan is voor de Moslims een bijzondere maand waarin zij van dageraad tot zonsondergang vasten. In de Koran staat dat mensen die door het vasten gezondheidsproblemen kunnen oplopen zijn vrijgesteld van vasten tijdens de ramadan Ondanks de mogelijkheid van deze vrijstelling neemt een groot deel van de mensen met diabetes jaarlijks deel aan het vasten.

 

Tijdens de ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, waarop men eet, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden. Niet alleen voor mensen met diabetes, ook voor behandelaars kan diabetes en ramadan een lastige combinatie zijn. Naast de uitdagingen die diabetes en ramadan vaak met zich meebrengt, kan de ramadan ook mogelijkheid bieden om middels educatie tot een gezondere leefstijl en betere diabetes zelfmanagement te komen.

 

Op dit thema wordt door de huisartsen en POH’s de zorgconsulenten ingezet om vooral in gesprek te gaan en te blijven met patiënten over de problemen dit kunnen ontstaan door wel te vasten. Daarom willen wij voorlichting geven over Diabetes en Ramadan.                                                                                        Graag nodigen wij jullie uit om de voorlichting bij te wonen op:

Datum:  maandag 15 januari 2024

Locatie:  De Prinsemarij 

Nassauweg 4

 3314 JR Dordrecht 

Programma.

17.30 uur ontvangst met soep en broodjes (ook vegetarisch)

18.00 uur Welkom door Ali en Fatima-Zohra

18.15 uur PowerPoint presentatie

19.15 uur Pauze

19.30 uur Ervaringen van de zorgconsulenten

20.00 uur Vraagronde

20.30 uur afsluiten


Aan de scholing zijn geen kosten verbonden.

Bij voldoende aanmelding (vanaf 8 deelnemers) gaat de scholing door.

Aanmelden bij voorkeur via de mail: ali@azc-dordrecht.nl
Vragen: Ali Kaya. (zorgconsulent huisartsen, maandag, woensdag en vrijdag ) 06 44053229.


U kunt de aanmeldformulier van de scholing hieronder downloden en
retourneren aan; ali@azc-dordrecht.nl