Interculturele  Zorgconsulenten Huisartsen Drechtsteden en Gorinchem.

Burgemeester de Raadtsingel 21    3311 JG  Dordrecht                              Mobiel: 0644053229  of 0634910442                                 e-mail : info@azc-dordrecht.nl Werkdagen: ma-wo en vrijdag

Activiteiten

BEWEEGGROEPEN


Interculturele zorgconsulenten hebben naast hun reguliere taken het initiatief genomen om diverse beweeggroepen in het leven te roepen, omdat bewegen belangrijk is, zeker voor mensen die een chronische ziekte hebben en te weinig aan lichaamsbeweging doen. Sportief wandelen stimuleert mensen met gezondheidsklachten om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen en te blijven.
Bewegen geeft ontspanning, het helpt de conditie op peil te houden en het geeft nieuwe energie.


Voorlichting & ontmoeting


Het interculturele zorgteam organiseert ook bijeenkomsten waar patienten elkaar kunnen ontmoeten en waar zij voorlichting krijgen over verschillende gezondheids onderwerpen zoals diabetes, COPD. Hierbij houden we de drempel zo laag mogelijk door aan te sluiten op de belevingswereld van de deelnemers.


Aanmelden
Mensen die geïnteresseerd zijn in onze beweeggroepen en meer willen weten, kunnen contact opnemen met de Interculturele zorgteam.


Bereikbaar op maandag-woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer 0644053229. bij geen gehoor 0634910442.

WANDELGROEP VOOR VROUWEN:


Interculturele zorgconsulenten organiseren regelmatig wandelgroepen/ beweeggroepen voor vrouwen. De groep wordt begeleid door Interculturele zorgconsulent, sportcoach en diëtiste.


Wat is de wandelgroep voor vrouwen ?


Wandelgroep voor vrouwen is een apart beweegprogramma in Dordrecht, voortgekomen uit een initiatief van de Interculturele zorgconsulenten. De zorgconsulenten hebben deze wandelgroep in het leven geroepen om via actiever leven gezonder gedrag te bevorderen bij vrouwen die een inactieve leefstijl en/of een chronische ziekte hebben zoals diabetes of COPD.


Vrouwen met dezelfde of verschillende culturele achtergronden kunnen deelnemen aan deze wandelgroepen. Daarbij proberen de zorgconsulenten vrouwen te stimuleren tot participatie en integratie in de maatschappij waardoor de zelfredzaamheid van de allochtone vrouwen wordt verbeterd.


Doelstelling :

- Het stimuleren van beweging, actieve leefstijl, doorstroming naar laagdrempelige bewegingsactiviteiten of reguliere sport.

- Deelnemers bewust maken van gezonde voeding, eetgewoonten en bewegen, door voorlichting te geven met diëtiste, fysiotherapeut en sportconsulent.

- De sociale contacten tussen vrouwen te versterken, zodat zij steun kunnen vinden bij elkaar en elkaar kunnen helpen hun problemen in Nederland het hoofd te bieden.

- Regelmatig bewegen heeft voor iedereen een gunstige effect op de gezondheid zoals: betere conditie, sterkere spieren en het verminderen van de kans op hart-en vaatziekten

- Na afloop van de wandelgroep deelnemers stimuleren meer te laten bewegen in hun dagelijkse leven.


Startdatum: Afhankelijk van de aanmeldingen. Bij voldoende aanmeldingen starten we om de twee maanden met een groep.


Aantal deelnemers


Het aantal deelnemers is minimaal 7 en maximaal 12 personen. Bij te weinig inschrijvingen kan besloten worden om wandelgroep te annuleren.


Programma wandelgroepen


De wandelgroep duurt 10 weken. De deelnemers komen iedere vrijdag tussen 13:00 en 15:00 uur bijeen, waar ze de eerste 45 minuten voorlichting krijgen over een gezonde voeding van een diëtiste . Daarna maken de deelnemers onder begeleiding van de zorgconsulent een wandeling van 1,5 uur in de diverse parken van Dordrecht.


Om de doorstroming naar laagdrempelige bewegingsactiviteiten of reguliere sport te bevorderen wordt er twee keer een sportschool en een zwembad bezocht.
Ter afsluiting van de wandelgroep wordt er bij de laatste bijeenkomst gezamenlijk gezond gekookt onder begeleiding van een diëtiste.

Programma wandelgroep voor vrouwen 

Wanneer

Activiteit

1'ste bijeenkomst

Introductie -wandeling

2'de bijeenkomst

Bezoek sportschool

3'de bijeenkomst

Zwemmen

4'de bijeenkomst

Wandeling en voorlichting Diëtiste

5'de bijeenkomst

Zwemmen

6'de bijeenkomst

Bezoek Gymzaal

7'de bijeenkomst

Wandeling en voorlichting Diëtiste

8'de bijeenkomst

Fietstocht

9'de bijeenkomst

Bezoek Sportschool

10'de bijeenkomst

Gezamenlijk koken onder begeleiding van Diëtiste

BEWEEGGROEP VOOR MANNEN:


Deze beweeggroep is voor mannen die door allerlei omstandigheden te weinig bewegen, last hebben van overgewicht en/of een chronische ziekte hebben(bijvoorbeeld diabetes).
Onder de migranten mannen is er weinig kennis over het belang van bewegen en sport. Deze mensen zijn vaak niet opgegroeid met sport en zijn meestal niet bekend met het sporten in een club of vereniging. Wanner zij bewegen is dit in opdracht van de dokter. Ze nemen niet snel het initiatief om te bewegen. Meesten brengen ze hun vrije tijd in de cafés en moskeeën door.
Door hun voedingspatroon en leefstijl hebben ze een verhoogde kans op het krijgen van diabetes, hart en vaatziekten, overgewicht, rugklachten en andere lichamelijke klachten.


Doelstelling:
Dat bewegen goed is , weet iedereen wel. Maar de eerste stap zetten kan soms lastig zijn. Interculturele zorgconsulenten kunnen deze doelgroep stimuleren en begeleiden bij het zetten van die eerste stap.


Uitgangspunten zijn o.a.;


♦Het stimuleren van beweging , actieve leefstijl, doorstroming naar laagdrempelige bewegingsactiviteiten of reguliere sport.


♦Deelnemers uit hun sociale isolement halen en met elkaar in contact brengen.


♦Deelnemers bewust maken van gezonde voeding, eetgewoonten en bewegen, door voorlichting te geven in samenwerking met diëtiste, sportconsulent en fysiotherapeut.


♦Kennismaking op een gezellige manier van bewegen, wat weinig kost.


!! Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 8 deelnemers) starten we 1 september 2023 !!!

Programma beweeggroep mannen

1 e Bijeenkomst .(1 september 202311.00-13.00 uur)

Na een introductie en kennismaking, anderhalve uur wandeling in het Nationaal park de Biesbosch.

2 e Bijeenkomst. (8 september 202311.00-13.00 uur)

Korte terugblik op de eerste bijeenkomst. Bezoek aan sportschool Basic-Fit in Dordrecht.

3 e Bijeenkomst. (15 september 202311.00-13.00 uur)

Diëtiste geeft voorlichting over gezonde voeding . Daarna een mooi rondje fietstocht maken in het natuurgebied Alblasserwaard.

4 e Bijeenkomst .(22 september 202311.00-13.00 uur)

Bezoek aan sportschool Basic-Fit in Dordrecht.

5 e Bijeenkomst. (29 september 2023 11.00-13.00 uur)

Bezoek aan gymzaal van het Trefpunt in crabbehoff. Bewegen onder begeleiding van een sportcoach.

6 e Bijeenkomst.(6 september 2023 12.00-14.00 uur)

Diëtiste geeft voorlichting over gezonde voeding . Daarna wandelen in het park Merwelanden

7 e Bijeenkomst.(20 oktober 2023 11.00-13.00 uur)

Een integratie bevorderende wandeling in het historische binnenstad Dordrecht.

8 e Bijeenkomst.(27 oktober 2023 13.00-15.00 uur)

30 minuten voorlichting over ontspanning en 1,5 uur wandelen

9 e Bijeenkomst.(3 november 2023 11.00-13.00 uur)

Bezoek aan zwembad.

10 e Bijeenkomst .(10 november 2023 11.00-13.00 uur)

Laatste bijeenkomst: Sportieve fietstocht naar de merwelanden en afsluiten van het programma met een barbecue in de merwelanden.

WANDELGROEP VOOOR MINDER MOBIELE PATIENTEN :


Bij voldoende aanmelding zullen wij in het najaar 2023 weer starten met een nieuwe beweeggroep " voor minder mobile patiënten".


Duur van het programma is 12 weken. De deelnemers komen elke vrijdag tussen 13:00 en 15:00 uur bijeen onder begeleiding van zorgconsulent, diëtiste en mensendicktherapeut om afwisselend te wandelen, te zwemmen en laagdrempelige beweegactiviteiten te doen.


Naast sporten en zwemmen wordt ook aandacht besteed voor ontspanning, gezond eetpatroon en de bevordering van de sociale activiteiten.


Wat is beweeggroep voor Minder mobiele mensen


Beweeggroep minder mobiele mensen is een initiatief van het interculturele zorgteam.


Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen met chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat nog minder bewegen dan mensen zonder aandoeningen.


Dit is ook onze eigen ervaring uit de praktijk. Daarom is het belangrijk dat mensen met deze klachten gestimuleerd worden om meer te bewegen. Juist voldoende beweging voorkomt dat het ziektebeeld verslechterd en de zorgconsumptie daardoor toeneemt.


Immers sportief bewegen levert gezondheidswinst op.


Deze groep richt zich op mensen met overgewicht, klachten aan het bewegingsapparaat en /of een chronische ziekte.


Doel is:


Conditie en mobiliteit verbeteren.


Stimuleren van bewegen en actieve leefstijl


Bewustwording gezonde voeding en eetgewoontes.


Doorbereken van sociaal isolement.


Kennismaking met een sportschool ,zwembad en andere laagdrempelige sportactiviteiten.


Aanmelden:


Voor aanmelden en meer informatie over het programma van deze wandelgroep kunt u het beste contact opnemen met het Interculturele Zorgteam.


Telefoonnummer:0644053229 / 0634910442 alleen op ma-wo en vrijdag


email: info@azc-dordrecht.nl